Contact
Xpert Bureau
De Dreef 21
3706 BR ZEIST
T 088 7785233
M info@xpertbureau.nl

Dienst

EMG

  • Spiergeleidingsonderzoek
  • Aanvullend onderzoek bij intake/expertise hand & pols
  • Onderzoek door een handtherapeut
Aanvullend onderzoek hand & pols

 

VOOR MEER INFORMATIE

Een EMG betreft een aanvullend onderzoek bij een intake of een expertise. Het onderzoek kan dus niet als apart onderzoek worden aangevraagd.
Bij het de intake of expertise probeert de handchirurg op basis van het verhaal van cliënt en het onderzoek de oorzaak van de klachten vast te stellen. Mogelijk is daarvoor nog aanvullend onderzoek nodig, zoals een elektrisch zenuwonderzoek (EMG).
In de meeste gevallen kunnen deze aanvullende onderzoeken meteen gedaan worden, de cliënt hoeft er dus niet voor terug te komen.

Elektromyografisch onderzoek

EMG

Bij een elektromyografie (EMG) meten wij de elektrische activiteit van de spieren. Daarnaast meten wij ook de activiteit van de zenuw die de spier aanstuurt.
Het doel van het EMG is het onderzoeken van de werking van de zenuwen en spieren in hand en pols, of van de prikkeloverdracht van zenuw op spier.
Het onderzoek wordt verricht door een handtherapeut op locatie ter ondersteuning van de handchirurg. De uitslag van het onderzoek wordt direct met de cliënt besproken door de handchirurg.

Het onderzoek

De handtherapeut vraagt de cliënt plaats te nemen op de onderzoeksbank of -stoel. Op de huid van de armen of benen plaatst de handtherapeut een aantal elektroden (meestal metalen dopjes). Deze elektroden zijn verbonden met het EMG-apparaat. Via andere huidelektroden wordt vervolgens de zenuw met schokjes geprikkeld; cliënt voelt dan steeds een stootje. Op de monitor van het EMG-apparaat kunnen we zien hoe de zenuwbanen reageren op deze schokjes. Na afloop van dit gedeelte van het onderzoek verwijderen we de elektroden. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten. 

Verwerking van het onderzoek

Tijdens het onderzoek worden de resultaten door de handtherapeut besproken met de cliënt en de handchirurg.
De resultaten van het onderzoek worden verwerkt in het onderzoeksrapport met mogelijk een uitdraai van de EMG met toelichting van de handchirurg.
Het rapport wordt verstuurd naar de verwijzer met altijd een kopie naar de cliënt zelf.